Nihayi amacim, evdeki yer kaloriferini ev otomasyon sistemi üzerinden yönetebilmek. Kalorifer isisini kontrol edebilmek icin odalardaki sicakligi bilmem gerekiyor. Bunun icin sicakligi ölcen sensörler kullaniyorum. Bu yazimda böyle bir sensörün kurulumunu aktarmaya calisacagim.
Asagida kullandigim sicaklik sensörünü görmektesiniz.
Bu sensör bünyesinde PT100 tipinde isi ölcümü yapan ve direnc bazli bir sensör kullanilmis. Sicakliga göre PT100 sensörün direnci degisiyor. Bu dirence bagli olarak sicakligin hangi seviyede oldugunu tespit etmek mümkün. Lakin bu benim ev otomasyonunda kullanabilecegim bir veri türü degil. Sicakligin hangi seviyede oldugunu tespit edebilmek icin bu direncin 0-10 volt arasinda bir degere dönüstürülmesi gerekiyor. Kullandigim sicaklik sensörü bu islemi gerceklestiriyor. Sensörden 0-10 volt arasinda bir deger alarak, bu degeri gercek oda sicakligi degerine dönüstürebiliyorum. Oda sicakligi degerini elde edebilmek icin iki seye ihtiyacim var. Bunlar:
- 0-10 volt arasindaki analog bir degeri sisteme veri olarak alabilecek bir aktör
- 0-10 volt arasindaki degeri oda sicakligina dönüstürmek icin kullanabilecegim formül.
Analog bir degeri (voltaj) kullabilecegim bir veriye dönüstürebilen aktörü DIY kiti olarak alip, lehimledim.
Bu aktörün alti adet analog, alti adet dijital girisi bulunuyor. Anolog girislere 0-10 arasinda bir voltaj vererek, sisteme sensör veri girisi yapmak mümkün. Bunun yani sira analog girisleri Herz bazinda frekans ölcümü yapmak icin kullanmak da mümkün. Burada örnegin rüzgarin hizini ölcmek icin kullanilan bir rüzgar sensörünün olusturdugu dönüm adedi veri olarak sisteme girilebilir. Örnegin saniyede 500 dönüm gerceklestiren pervana yardimi ile rüzgarin saatte kac kilometre ile estigini tespit etmek mümkün. Böyle bir sensörü kullanmayi planliyorum. Bu sekilde örnegin firtina olustugunda sistemin kepenkleri kaldirmasi saglanabilir.
Kullandigim sicaklik sensörün üzerindeki pinler araciligi ile verdigi deger ayarlanabiliyor. Ben sensörü 0-50 derece arasinda bir deger verecek sekilde ayarladim. Asagidaki resimde sensör araciligi ile sisteme gelen degeri görmektesiniz.
481 degeri 4,81 volt anlamina gelmekte. Odanin sicakligi degistikce, sensörün voltaji da degisiyor. Bu sekilde oda sicakligini hesaplamak mümkün. Bunun icin kullandigim formül:
(sensör-voltaji * sensör-max-derece) / sensör-max-voltaj (4.81 * 50 ) / 10 = 24,05 derece
Bu deger yardimi ile yer kaloriferi vanalarini acip, kapatmak mümkün hale geliyor. Örnegin duvarlarda yer alan tabletler araciligi ile bir oda icin sicaklik seviyesi sisteme girilebilir. Bu degerin oturma odasi icin 23 derece oldugunu düsünelim. Bu durumda sistem oturma odasindaki sicaklik sensöründen aldigi deger dogrultusunda oturma odasinin kalorifer vanasini kapatip, acabilir. Acip, kapatma isleminin ping-pong oyununa dönmemesi icin (oda sicakligi tam 23 derece ise, bu durumda sistem vanayi kapatmali mi yoksa acmali mi, bunu ayirt edemez ve sürekli acip, kapama islemi gerceklesir) sistem bünyesinde 0.2 derelik bir araligin tayin edilmesi gerekiyor. Bu durumda sicaklik 23.02 üzerine ciktiginda vanalar kapatilir ya da 22.08 in altina düstügünde acilir.
Kalorifer vanalarini acip, kapatmak icin diger bir parametrenin daha bilinmesi gerekiyor, bu da evin disindaki hava sicakligi. Bu deger örnegin 10 derecenin üstüne ciktiginda vanalarin kapatilmasi gerekiyor. Bunun yani sira günes isiklari evi isitabilir. Bu da ölcülebilir bir deger. Tüm bu paremetreler yardimi ile isinma hususunda tasarrufa gidilebilir. Bunun icin sistemin otomatize edilmesi gerekiyor. Ne zaman vanalarin acilip, kapatilacagina sistemin kendisi karar verebilmeli. Bu hem aile fertlerinin üzerinden duvarlardaki termostatlar araciligi ile oda sicakligini regüle etme yükünü kaldirir hem de otomatize edilmis bir sistemde enerji tasarrufu saglanabilir.
Diger yazilarimda dis hava sıcaklıgı sensörlerinin kullanimini ve kalorifer vanalarinin sistem tarafindan nasil kontrol edildigini aktarmaya calisacagim.
EOF (End Of Fun)
Özcan Acar
Özcan Acar
KurumsalJava.com, Smarthomeprogrammer.com ve Mikrodevre.com adresleri altında blog yazıyor. Kurduğu BTSoru.com'da ona yazılımla ile ilgili sorularınızı yöneltebilirsiniz. Pratik Programcı Yayınları bünyesinde Pratik Spring ve Pratik Agile ismini taşıyan kitapları bulunmaktadır. 21.12.2009 tarihinde Java Champion olarak seçildi.
Latest posts by Özcan Acar (see all)
- Cam Kırılma Uyarı Sensörü İle Hırsızlığa Önlem - Mayıs 18, 2017
- Akıllı Ev Big Data Oluşturmaya Başladı… - Kasım 11, 2016
- “Yeni Mektup Var” Bildiricisi… - Ekim 23, 2016